ITINERARI

INFORMACIÓ A ACTUALITZAR ABANS DEL 24/01/2019

Són 2.000 m de desnivell positiu i 1.300 de negatiu.

HORARI DELS CONTROLS

CONTROLS SORTIDA C-1 C-2 C-3 C-4 C-5 C-6 ARRIBADA
OBERTURA 5.00 6.00 8.00 9.00 10.30 11.15 12.00 13.00
TANCAMENT 6.30 8.00 11.15 13.00 15.30 17.00 18.00 19.30

LOCALITZACIÓ DELS CONTROLS
CONTROL SORTIDA: Sant Cugat del Vallès
C-1: Can Barata
C-2: Terrassa (C.M. Sant llorenç)
C-3: La Mola
C-5: L’Obac
C-6: Vacarisses
C-7: Monistrol
CONTROL ARRIBADA: Montserrat
A més hi haurà algun control sorpresa.

Podeu descarregar-vos el TRACK   

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI
SANT CUGAT DEL VALLÈS – SANT LLORENÇ DEL MUNT –  SANTA MARIA DE MONTSERRAT

Km

00,00 SANT CUGAT DEL VALLÈS (128 m). Començarem la caminada tot eixint de dins l’enclòs forà del que fou mundialment famós monestir benedictí, avui convertit en església parroquial d’aquesta desenvolupada ciutat vallesana. Control de sortida a càrrec del Club Muntanyenc de Sant Cugat. Cal remarcar que l’itinerari, des del monestir de SANT CUGAT DEL VALLÈS fins al de SANT LLORENÇ DEL MUNT és el denominat històricament com a CAMÍ DELS MONJOS (PRC-31), i convenientment senyalitzat amb els corresponents senyals: ratlla blanca amb ratlla groga fins a l’inici del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.

Travessem la plaça d’OCTAVIÀ i prenem els carrers MAJOR, SANT DOMÈNEC i passeig de LA CREU, que seguirem fins al final, on ens trobem la via del tren de la Generalitat que ens barra el pas.

00,83 Aquí deixem momentàniament el Camí dels Monjos i seguim a la dreta, sempre amb la via a l’esquerra, fins a l’ESTACIÓ DE VOLPELLERES, on retrobem els senyals del Camí. Continuem recte fins a la VIA AUGUSTA, que seguim a dreta. A la rotonda, girem a esquerre i passem sobre l’autopista.

02,50 AUTOPISTA. Continuem davant de Catalana Occidente per l’AV. ALCALDE BARNILS, fins a la PL. XAVIER CUGAT, on girem a esquerra per l’AV. DE LA GENERALITAT, fins al proper pont de l’autopista.

03.80 Voltem la rotonda i continuem per un camí asfaltat (N), el CAMÍ DE CAN GRAELLS, al costat de la Hewlett Packard. L’asfalt s’acaba a l’escola japonesa i continua una bona pista de terra, que seguim sense fer cas dels trencalls. Un tros enllà, al capdamunt de la pujada, ens agafa per l’esquerra el camí tradicional de RUBÍ a SABADELL.

06,25 COLL DE CAN CAMPS. Enllaç amb el GR-6 (BARCELONA-MONTSERRAT) provenint de la Ciutat Comtal i de SANT CUGAT DEL VALLÈS. Girem a l’esquerra (NW) i anem planejant fins a la urbanització de CAN BARATA. Control n. 1, a càrrec del Club Muntanyenc de Sant Cugat.

07,15 COLL DE CAN VIVER. Hi passa la carretera de RUBÍ a SANT QUIRZE DEL VALLÈS i SABADELL. Cal travessar-la (PAS MOLT PERILLÓS)  i pujar pel costat oposat, per un camí carreter.

07,71 COLL DE LA CREUETA. Seguint el camí carreter (NW), anirem carenejant per un ample replà, cobert d’oliveres i altres conreus, ultra la pineda que per tot s’escampa. Passem pel costat del mirador de Can Barnola que ofereix, com tot aquest tros de camí, bones vistes del Vallès i de Sant Llorenç del Munt.

08,15 Deixem un camí a la dreta. Seguirem recte. En deixarem un altre a mà dreta, i quasi al mateix indret, davant nostre, comença un corriol que salva un petit desnivell del camí-pista que anàvem seguint, el qual retrobarem a l’altre cap del transitat corriol.

08,54 COLL DEL PUJOL BLANC (303 m). Es troba passat el monòlit del CAMÍ DELS MONJOS corresponent al terme de SANT QUIRZE. Ací deixarem a mà esquerra el GR-6, que seguirà cap a LES FONTS DE TERRASSA camí de MONTSERRAT, per ULLASTRELL i OLESA.

09,06 Cruïlla de camins: cal seguir en direcció nord pel camí-pista que ressegueix la carena. Atenció de no baixar a la dreta pel PRC-13.

09,59 Arribem al barri terrassenc de CAN PARELLADA. El camí carreter que fins ara hem seguit, es transforma en vial asfaltat. Cal avançar pel carrer de LÍBIA i prendre, a uns 50 metres, un corriol que per la dreta i entre el pinar i els tancats d’unes torretes ens durà al carrer de l’EGIPTE, el qual seguirem fins arribar a unes grans escales; que baixarem i sortirem a l’av. de l’ÀFRICA que seguirem en direcció nord, fins que, finalitzat l’asfaltat i interceptat l’originari traç del CAMÍ DELS MONJOS a causa de l’autopista de BARCELONA a TERRASSA, cal prendre a la dreta un camí que davalla vers al fondal de CAN SABATER, tot vorejant la inoportuna autopista.

11,48 Uns metres abans d’arribar a la masia de CAN SABATER (195 m), cal passar per dins el túnel de l’autopista. Passat aquest tètric passatge, cal emprendre per l’esquerra el camí que passa pel costat de la benzinera. Prop d’aquesta prendrem un camí a la dreta i que un tros enllà gira a l’esquerra, conduint-nos novament a la carena.

13,08 Cruïlla de camins: cal seguir recte, tot avançant pel retrobat llom de la carena.

13,79 CAN TORRELLA DEL MAS. Davant la casa anem a la dreta per passar la carretera de TERRASSA a SABADEL pel pont.

14,69 CEMENTIRI DE TERRASSA. Cal vorejar-lo per l’esquerra tot passant entre el seu muram i un bosquet de pins.

14,91 Barri de la TORRE-SANA. Hi entrem pel carrer CAMÍ DELS MONJOS i seguim pels de SARAGOSSA, plaça. de VILARDELL i d’ÀLAVA, que deixem en la cruïlla amb el de CIUDAD REAL, anant a travessar el pont sobre la via de la RENFE.

15,47 Pont de la GRÍPIA. Ens dóna l’entrada a aquest barri. Avancem recte per un camí entre les cases del carrer de JOAQUIM VAYREDA i els camps. A la placeta següent continuem entre el carrer PINTOR CASAS i la zona verda del torrent de la Grípia, fins al paratge amb taules i fogons de la Font de la Grípia.

16,45 FONT DE LA GRÍPIA. Pugem al carrer d’IBAÑEZ D’ALDECOA (Pal de seguiment). El deixem davant del carrer del VENDRELL per anar a la dreta, cap a la masia-restaurant de Can Montllor.

17,05 CAN MONTLLOR. Masia situada en el que era una important cruïlla de camins entre el Camí dels Monjos i el camí ral de TERRASSA a CALDES DE MONBUI. Passem a frec les parets de la masia. En aquest punt trobem el GR-97.

17,45 Passada una gran torre elèctrica, travessem la carretera de TERRASSA a CASTELLAR DEL VALLÈS per la rotonda i el pas de vianants i continuem pujant per l’altre costat per camí ben senyalitzat. Passem pel reposador de CAN PETIT, masia que veiem a prop, i anem fins al costat del tancat de la masia, que deixem a esquerra.

18,35 El camí revolta per la dreta la propietat closa de SANTA MAGDALENA DEL PUIGBARRAL, on dins del vast enclòs s’hi troba la bella ermita romànica amb l’advocació de la santa que dóna nom a la referida finca rural. Passada la masia arribem a frec de la carretera de TERRASSA a MATADEPERA, davant la caserna de la Guàrdia Civil i al peu del monòlit del Camí, erigit pel municipi de MATADEPERA.

19,39 Ja dins de MATADEPERA, seguirem per la referida carretera, avinguda de JOSEP PORCAR, i els carrers de SANT LLORENÇ fins a la plaça de SANT JORDI, davant del poliesportiu municipal.

20,72 POLIESPORTIU MUNICIPAL. Control n. 2, a càrrec d’Excursionistes.cat de Terrassa. Continuem ran de les seves parets i pels carrers de RAMON LLULL (esq.), MOSSÈN JACINT VERDAGUER (dreta), SANT JOSEP (esq) i GAITÀ VALLÈS i PUJALS (dreta).

21,49 Final del nucli urbà. Després d’aquest últim carrer asfaltat i abandonades les darreres edificacions, anirem avançant per un gran camí planer que ascendeix la VALL DEL SALT pel seu vessant dret. Deixem a l’esquerra l’abandonada PEDRERA DE L’ANGELET i, poc després un corriol barrat, i continuem per una pista fins que en el pal de seguiment de la Pedrera de Can Prat, deixem el GR-173 i girem a l’esquerra, de pujada.

22,11 COLLET DE COLLDEROLS. Hi retrobem asfalt, que no seguim. Cal ascendir a la dreta per una tosca «mini-graonada» seguida per un corriol que ens conduirà a una avinguda asfaltada. Continuem pel carrer CAMÍ DELS MONJOS, fins on cal deixar l’asfaltat i girar a la dreta per un camí carreter.

23,40 Cruïlla: cal seguir de front per l’enfilall de la carena, cal vorejar una torre semienrunada i un dipòsit d’aigua; davallarem fins a un petit collet, on revolta una nova via asfaltada, per la qual avançarem unes poques passes.

23,63 Deixem l’asfaltat quan per la dreta un corriol ens duu a la cruïlla amb el CAMÍ MOLINER: ascendim bruscament pel pendís de la carena fins arribar a una altra pista asfaltada. A poques passes cal deixar-la, per seguir el camí que retrobem a mà dreta. Nova i curta pujada per la dreta d’una edificació horripilant.

23,86 Passat un nou dipòsit d’aigua, arribem a un collet situat al peu de la ROCA DE LES ONZE HORES.

23,88 COLL DE LES ONZE HORES. En aquest precís indret s’inicia el PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT i de LA SERRA DE L’OBAC. Cal saber que ací finalitzen –per ordre ecològic– les senyalitzacions del nostre Camí. Amb una forta pujada ens situem a frec de la ROCA DE LES ONZE HORES, que tenim a la nostra esquerra. El camí faldeja fins que, girant sobtadament, ens endinsarà dins la pregonesa de la CANAL DELS MONJOS, dita també del PI AJAGUT a causa d’aquest popular i curiós arbre que s’hi troba.

24,43 Eixint d’aquesta canal curta, però bon xic esbufegadora, hi ha un petit planell des d’on es contempla un magnífic panorama del PLEC DELS LLIBRES, el SOT DE LA CODOLEDA i de CAN TORRES. El camí arriba a un pelat de roca i deriva cap a la dreta per aconseguir la carena.

24,52 ELS QUATRE CAMINS DE CAN POBLA, també anomenat PLAÇA DE CATALUNYA. A la dreta un camí porta a la CODOLEDA; per l’esquerra un altre ho fa vers el CAVALL BERNAT i el darrer se’n va directament a CAN POBLA. Cal avançar frontalment fins trobar –a mà dreta– el CAMÍ DE LA SENYORA. Seguirem carena amunt fins arribar devora el PI DEL VENT, on cal girar cap a l’esquerra, tot deixant a l’altra mà el camí de la FONT SOLEIA.

24,77 Per l’esquerra se’ns uneix la drecera de CAN POBLA. Seguidament per tres pronunciades ziga-zagues encodolades (indret anomenat «EL CARGOL»), guanyem el segon graó de la muntanya.

25,90 Passada una petita nuesa del roquisser, el camí planeja i ens fa arribar als denominats HORTS DELS MONJOS. Aviat, a uns cinc minuts i a mà dreta, deixarem un caminet que condueix a la molt propera FONT DEL SAÜC. Seguirem per un magnífic i ombrejat tram enllosat que ens fa ascendir el darrer graó de la muntanya.

26,32 Passades les darreres alzines, arribem al cim de LA MOLA (1.104 m) on hi ha situat l’exmonestir de SANT LLORENÇ DEL MUNT. Control núm. 3, a càrrec del Centre Excursionista Castellar.

Deixem el cim de la MOLA i el monestir de SANT LLORENÇ DEL MUNT, tot prenent -al mateix costat d’on hi havia la taula d’orientació col•locada per la UES, ara retirada perquè ha estat salvatgement malmesa per una bretolada-,  un camí  que davalla fortament pel vessant nord del cim fins arribar a frec de l’estimball dels cingles. En aquest indret el camí s’enfonsa cap a l’esquerra pel mig d’unes alzines on es troba l’inici d’una canal, pintoresca, estreta i parcialment empedrada.

26,89 Finalitzada aquesta canal, cal seguir per la dreta i dessobre un clapissar del roquer tot fent via dreta vers la COVA DEL DRAC.

27,18 COVA DEL DRAC, denominada també MORRAL DEL DRAC. Es tracta d’un característic i impressionant monòlit foradat, on, segons una antiquíssima i popular llegenda, s’aixoplugava el terrible DRAC DE SANT LLORENÇ, que era el temor de totes les contrades veïnes, fins que fou valentament occit pel no menys llegendari comte Guifré el Pilós.

Ací deixarem a la dreta el camí de SANTA AGNÈS. També deixarem els frontals que menen cap als ÒBITS i TURÓ DEL MONTCAU. Emprendrem davallada per un camí a l’esquerra que baixa molt fortament: és l’anomenat de la CANAL DE L’ABELLA. La baixada se suavitza una mica passades les restes d’un forn de calç, i després planeja, fins que torna a baixar fins que entronca amb la pista que comunica CAN POBLA amb CAN ROBERT. Continuarem per aquest camí fins a arribar a aquesta darrera masia.

29,49 CAN ROBERT. Davant d’aquest mas prendrem un camí-pista que baixa a passar la riera de les ARENES (575 m). La seguim un tros avall i pugem a la dreta.

30,85 TORRE DE L’ÀNGEL. Travessem la carretera de TERRASSA a MURA i entrem a la urbanització dels ROURETS. Avancem pel carrer del mateix nom fins que agafem el primer carrer a l’esquerra. Seguint-lo baixem a travessar el torrent de LA RIBA pel pont de les Móres. Al pròxim carrer, del TURÓ DE LA CARLINA, seguim a la dreta i després pel de l’ALBA DE LA BARATA, fins a un revolt pronunciat.

32,56 Deixem la urbanització i, passant una cadena, continuem a la dreta per una pista que ressegueix el torrent de la Riba fins a un coll. Pel camí deixem alguns corriols, entre ells un a l’esquerra que duu a la FONT DE LA RIBA.

33,84 COLL DE LA RIBA. Per l’esquerra ens ve una pista de les FORADADES i de les PEDRITXES. Continuem recte (NW), al costat del torrent de la TORROTA, per l’antic camí de RELLINARS a MATADEPERA.

35,15 TORROTA DE L’OBAC. Deixant a la dreta el camí del POU DE GLAÇ DE L’ESTEPAR (760 m), poc després passem sota d’aquesta esvelta torre, avançant en direcció oest i en baixada suau. Deixem a la dreta els Alts de la Pepa i arribem a les edificacions de l’OBAC. Control n. 4, a càrrec del Centre Excursionista de Terrassa.

36,55 CASA NOVA DE L’OBAC. Senyorial masia del segle XVIII, esplèndidament situada, prop del COLL DE LA BASSA DE FONTANELLES. Cruïlla de pistes: seguirem de front i pel davant de la gran casa de l’OBAC tot deixant a mà dreta, el camí que porta cap a l’OBAC VELL, la FONT DE LA PORTELLA, la CALSINA, i el CAMÍ de VACARISSES a MURA.

36,74 Passada la CASA NOVA DE L’OBAC, deixarem el camí principal i prendrem a la dreta un corriol que per entremig de l’alzinada ens aconduirà al peu de la carretera de TERRASSA a RELLINARS.

37,12 ALZINA TERESA, bellament situada al caire de la carretera. Continuarem per la carretera en direcció a RELLINARS.

37,41 Revolt molt pronunciat a la dreta. Deixem la carretera i prenem una pista a l’esquerra.

37,62 Abandonem la pista tot prenent un corriol a mà dreta.

39,10 El corriol que seguim, tot resseguint el llom del carener, va davallant fins a trobar els camps de la masia de les VENDRANES.

39,30 Empalmem amb una pista, que seguim cap a la dreta.

39,67 LES VENDRANES. Bella casa de pagès. Cal seguir per l’esquerra d’aquesta típica masia fins a trobar i travessar la torrentera (340 m).

40,06 CAN LLEONARD. Casa de pagès malauradament abandonada.

40,70 COLL DE LA TORROTA DE VACARISSES (460 m). Cruïlla de camins. Seguirem cap al poblet, tot baixant per un camí empedrat i deixant –per la dreta– el camí que mena a la característica i medieval TORROTA DE VACARISSES.

41,21 VACARISSES. Bonic i acollidor poble, esplèndidament situat enfront de l’inigualable i espectacular retaule muntanyenc del MONTSERRAT. Just a l’entrada de la població seguirem per la carretera i avall, un centenar de metres, fets els quals, prendrem la pista que porta cap al molt proper cementiri.

41,41 CEMENTIRI DE VACARISSES. Continuarem per la pista entre bosc i conreus.

42,26 Passem la RIERA DE VACARISSES per un pontet de formigó i continuem per una ampla pista que porta a l’estació del tren.

42,63 Enforcament amb el famós i medieval CAMÍ ROMEU DE MONTSERRAT (GR-96). Aquest camí, com hom bé sap, comença a BARCELONA i per RUBÍ i TERRASSA, mena els romeus d’arreu fins al santuari de la nostra «Moreneta».

42,78 Drecera –en molt mal estat– a mà dreta, que transcorre entre el bosc i malmesos conreus.

43,02 El nostre camí passa per dins de la foradada de l’autopista de TERRASSA a MANRESA. Quan arribarem a la urbanització, girarem a l’esquerra, primer i a la dreta després, pel carrer de les CAROLINES.

43.47. Control núm 5, a càrrec de la secció Excursionista del Club Natació Terrassa. Travessarem les vies pel pas soterrat i seguirem pel carrer de les PETÚNIES.

43.90. A mà dreta agafarem el carrer dels TULIPANS i ens incorporarem al camí del PALÀ, que seguirem fins a trobar la pista vermella del camí de l’ESTACIÓ DE VACARISSES.

44,50 Es travessa el torrent de les CELLERES.

44,77 Cruïlla: continuem tot passant el carrer de l’ESTACIÓ.

45,46 Uns cent metres abans d’arribar a l’autovia de TERRASSA a LA BAUMA i al transformat HOSTAL DEL PALÀ, prendrem –per l’esquerra–, una pista que davalla i travessa el torrent i l’autovia (205 m).

45,59 A mà esquerra, prendrem una pista provenint de l’autovia que ens menarà a l’entremig de la urbanització.

45,76 Cruïlla de pistes: seguim a mà dreta el CAMÍ ROMEU.

45,92 Coll i runes de l’HOSTAL DE LA CREU DE LA GUARDIOLA (270 m). Deixarem aquest superb i evocador indret tot davallant per l’antiga calçada medieval, empedrada amb ver i admirable artifici. Per la dreta s’ajunta el GR-5.

48,02 Pas per sobre les vies del tren, i per dessobre l’estació dels ferrocarrils de la GENERALITAT DE CATALUNYA.

48,22 Entrem a MONISTROL un cop passat el LLOBREGAT per damunt del gran pont gòtic (140 m). Seguint les marques de pintura blanca i vermella, cal travessar el poble pel carrer del PONT fins arribar a la típica placeta dita del «BO-BÒ» i pel carrer de SANT PERE arribem a la plaça de la FONT GRAN, on trobarem el Control n. 6, a càrrec del Club Muntanyenc de Terrassa.

48,70 Arribem a la carretera de MONISTROL a MONTSERRAT i girem a l’esquerra.

48,75 Travessem la carretera i agafem un camí a la dreta: és el CAMÍ DELS APÒSTOLS o DELS PELEGRINS. A la banda esquerra té un mur de pedra molt antic. Anirem pujant fins a trobar una pista i girem a l’esquerra.

49,67 Deixem la pista i seguim les marques de pintura del GR-96 cap a la dreta. ATENCIÓ EN AQUEST PUNT: el GR-5 segueix per la pista.

52,01 Arribem al final de les escales i agafem el camí que ve de la Santa Cova. Girem a la dreta.

52,16 Per la nostra dreta trobem el camí de l’antic cremallera que puja de Monistrol de Montserrat. Davant nostre tenim les últimes escales.

52,22 Final de les escales: som al peu del monestir de Montserrat, a l’àrea de serveis.

52,52 Arribada a la plaça superior i d’entrada al MONESTIR DE SANTA MARIA DE MONTSERRAT (730 m): Al•leluia! Aquí ens rebrà com cal i ens mereixem el Control d’ARRIBADA I BENVINGUDA, a càrrec d’una agrupació de les Entitats organitzadores .

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s